Tuesday, September 30, 2008

SelaMat HarI RAYe AiDiLFiTrI!!!!

assalamualaikum sume...
saye tak tau kenape saye malas nak update blog ini...
ahaks...anyway, sumday when i eally is not busy, maybe blogging will be one of my hobby...
maybe je...i dun really sure coz i hate to write...ehmmm...fitr eid is almost coming and still i dun feel like celebrating it cz i am a thousand miles away from home...mom, dad, i really2 miss them even though some of people think that i might be the spoiled brat of the family and i didnt seem like to involved so much with the family..anyway, maybe i am that or maybe not..but truly inside my heart, dad n mom are the apple of my eyes in the whole world..egoistic had already covered that..i dun even care what others will say about me ignoring my family...it's not the things, i juz don't express my feelings in front of others..there a bunch of people my say i'm a hypocrite and egoistic but did i really care???huh.....%@$#!*)(!&#.......i love making others hate me bcoz from hated it become love..ahaks...sebab klau di ikutkan, people will remember the bad name rather than one who do nothing...even though there are some good in my behavior, people seem to ignore it bcoz my "naughty"ness lebey bright than my angel characteristic....anyway, i dun noe what i mumbling about..but, honestly, i miss everyone even though from the outside, i dont seem like that...

okay, now, back to the topic..hari raya is the best day for me...raya, giv me opportunity to tell everyone that i'm sorry for things i did tak kire la baik ke jahat ke cz i really mean it..hurm, even though people will thought my apology is something fake, but it is truly from my heart, i'm sorry!!!!





i hope i'll never be like his in-law or either his daughter..what a behavior do such things to our own father..hopefully, someday i'll not be as cruel as them..huh!!





i'll always remember my mom..tengok la ape yg mak die wat untuk die...tapi seb bek die sempat insaf...




kasih ibu is the greatest in the whole world!!!isk3..




pengajaran kepada kita...do remember our parents...visit them as they are still around..nnti hidup dalam penyesalan, tak gune..i hope i'll still remember this...what a commercial....


video

i really miss that moment where all of the members of tokmat's family gathered to sake apologize from each other..this was raya 2007...cume kak ayu n abg tam takde...sume yg len ade...rindu nye....i hope nnti, 2012 when i'm coming back from study, i'll have such the same moment as this moment..=)


video

this is the sambungan of previous vid..hohoho..what a big,happening,and joyful family i have...sonok klau ade family yg besar and the relationship in it is very tied such my family...=)


video

hohoho..ni la proses bakar lemang pak mat's style..hohoho..actually, ni kali kedua bakar lemang on that particular year,2007..huhuhu...lemang yg di buat untuk first round were 21 batang which licin on the first day of raya..huuuu..yg kali kedua ni buat sebab kami semua nak balik ke universiti masing2 dan ingin bawa pulang lemang tokmat yg sangat sedap yg dibuat sendiri oleh keluarga kami..selalunye kami buat lemang jagung..every year kami buat lemang..memg sedap wa cakap lu..hohohoho......


Bila di fikirkan semula..all the memories makes me so sad...isk...anyway seLAmaT haRi rAye MaaF ZaHir daN batIn...=)

Saturday, September 20, 2008

ChemIstRy TesT???i ScreWed...

assalamualaikum...herm, ari ni nye entry, tengok tajuk pon, da nmpk tak best kan???
herm, tanak tulis byk la...ari tuh, isnin, 14 september, i had my first chemistry test...
i think, the test was easy and overconfident took over myself...i answered all the questions confidently...i felt like all my answers were correct and dreaming of getting the perfect score...
so, after, answering all questions, 30 minutes, i left the hall with full or maybe overloaded with confident in myself..okay, thats the monday part...on wednesday, in the lecture hall, holmes told us that we can see our score test online from webCT after 3...what a news that makes me so eager to know my result...OMG!!!!!when i looked at the internet or specifically webCT, i was really shocked..i only got 81/100...what on earth such thing happened...now, i realized, that, we shouldn't be too confident in anything..alamak...sedar la pura...ahaks...=)
in recitation session, saye dapat tau, yg mrkh saye byk hilang kat objektif yg i only got 11/15...di mane saye salah 4 ques that worth 12 marks...arghh, tapi bile tgk soklan yg salah tu, part yg salah tu lah that i study the more...still, i cant get it right...tau kan betapa sakit nye ati gitu...
herm, takpe la..the first experience...so, after this i should be more aware.....


p/s: thursday, the same week, i got calculus exam..i feel it was easy also, leave early also, but not as confident as chemistry, even though calculus is my fav subject..aihhh...hope my score is better...pliz darrin, give me high score..ahaks..=)

Thursday, September 18, 2008

adam oh adam!!!huhuu....

kini, aku malas betul nak menaip...ahaks...so, aku upload la video pasal adam...hehehehe...ni anak kak ayu..ahaks...bday die mengingat kan aku pade seseorang...wlupun pendam dalam hati je, pedih nye stil terase..eyh, ape aku merapik ni..tengok la ye...ahaks....



video

ni adam makan sardin kot..hahaha..kat rumah die kat shah alam...huhuhu



video

gunting rambut time!!!wahh,bapak cool gila la adam..ahaks..=)



aha, cukup la smpi di sini for today's blog...ahaks..byk lagi video family yg aku nak upload, wlupon actly ade sket je..ahaks..=)enjoy watching...

Saturday, September 13, 2008

tugu negara Malaysia

i couldnt believe and dont know what to say, but i better believe for the sake of ISLAM





Nauzubillah.
Tolong sebarkan kawan2 ku.....
Pesan Professor Datuk Dr Harun Din Al-Hafiz
Seperti yang kite ketahui... Negara kite nie banyak tugu.... Antara
yang famousnya ialah Tugu Kebangsaan, Tugu Helang Laut kat langkawi dan
sebagainya.. Tahukah kawan2 bahawa pada tahun 1993, Mufti wilayah
persekutuan telah mengeluarkan fatwa bahawa " segala tugu-tugu itu serta
pembinaannya adalah haram....
ciri-cirinya menyerupai berhala...dan melawatnya juga adalah haram.. "
Setelah fatwa itu dikeluarkan, maka ia digazetkan bermakna tindakan
undang2 boleh dikenekan kepada sesiapa yang melawat tugu kebangsaan!
Tetapi sayang2... pihak atasan tidak suka akan keputusan itu maka
disuruhnya pihak mufti menarik balik fatwa itu... Setelah berbincang.. .
Mufti tersebut tidak mahu menarik balik fatwa itu... Maka pihak atasan
telah menarik balik gazet tersebut maka apa yang tinggal ialah fatwa
sahaja... tiada tindakan undang2
yang boleh diambil... Menurut kupasan Ust. Harun Din, tugu2 ini boleh
mendatang syirik... Beliau berkata... " bawalah dosa anda sebesar
langit dan bumi kepada Allah dan Allah mungkin akan mengampunkannya
tetapi jika terdapat walau sedikit/sebesar zarahpon dosa syirik maka
Allah tidak akan mengampunkan orang itu..." dan kata beliau lagi... "
walaupun kita tidak pergi ke tugu2 tetapi jika kita 'redha' atau tidak
melakukan apa2, berdiam diri, maka kita juga akan
mendapat dosa tersebut iaitu dosa syirik..."
Contoh kedua yang beliau utarakan dalam perbincangan dosa syirik ini
ialah nama negeri perlis iaitu perlis indera kayangan... " Menurut kamus
dewan...
indera bermaksud nama tuhan hindu manakala kayangan bermaksud tempat di
mana tuhan2 bersemayam.. . maka makna sebenar ialah perlis tempat tuhan
hindu bersemayam.. "
Menurut beliau... Nama perlis ini juga mendatangkan dosa syirik...
Perkara terakhir yang dibincangkan ialah isu perlembagaan negara...
Tahukah kawan2 bahawa... Perlembagaan Negara Fasa ke-14 mengatakan
bahawamana2 undang2 akan terbatal dan tidak boleh dipakai jika ia
bertentangan dengan undang2 yang telah dinyatakan di dalam perlembagaan
termasuklah undang2 hudud... iaitu undang2 yang dicipta oleh Allah.
Kata beliau seterusnya.. ..
Dosa syirik boleh diakibatkan oleh...
1. Mempertahankan perlembagaan serta undang2 ciptaan manusia dan
membuatkannya mengatasi undang2 ciptaan Allah iaitu hudud dll.
2. Menyokong mereka yang mempertahankan perlembagaan.
3. Mereka yang berdiam diri.
4. MEREKA YANG MENGATAKAN BAHAWA HUKUM
HUDUD ITU ZALIM ( BERMAKNA ALLAH JUGA ADALAH ZALIM)
Dengan ini selesailah tanggungjawab aku
Tolong sebarkan email ni pada semua umat Islam. Kalau nak beli AL-QURAN
yang dicetak dalam edisi baru. Hati-hatilah kerana ada 4 surah palsu
ciptaan KAFIR laknatullah. Surah-surah itu adalah :
1) AL-IMAN
2) AL-WASAYA
3 ) AL-TAJASU
4) DANAL-MUSLIMOON
Jangan sesekali layari laman web !http://www.thequran.com............... (Father Zakaria )
kerana segala isinya adalah palsu. Sebarkan email ini kepada umat Islam
seramai
yang mungkin!!!
Sebarkan jika anda sayangkan ISLAM....

Wednesday, September 10, 2008

ajim oh ajim...

ni lah ajim, anak kak julie ku.....die ni lahir lima hari selepas qeha lahir...if u all penah bace my previous post bout my babies, u'll know i think...=)



video

hahaha.....comel nye die...ade lagi satu, tengok la ye..=)


video


okay, i think that's enough for today...da terlampau byk plak post aku ari ni...sory..huhuhu.....

sarah oh sarah!

semekom!!!hehehehe,,erm, tadi tu post malas nak type...skang ni i nak cite sket pasal sorg budak ni...erm...huhu..her name is sarah...die ni cute sgt..huhuu..depends la kat korg nak define cute tu cmne...tapi, sarah ni memg mengingat kan aku pade anak sedare ku qeha yg berada nun jauh di slim river, perak, malaysia....nak tgk gmbr???takde gmbr sarah, tapi gmbr qeha ade la....

ni lah qeha..ni mase raye taun lepas...latest picture ade......


ni qeha, one month ago,with her father...huhu..umor die skang 2 years and a month...her birthday august 10,2006


huhuhu...okay...now, back to sarah..=)....herm, nak di jadi kan cerita, last sunday, pegawai MSD Chicago visited us at Iowa State University fo IFTAR Ramadhan....kitorang sume berkumpul kat Darul Arqum untuk berbuka puase....herm, lepas jamah sedikit kurma, sume org pegi la sembahyang, tapi saye stay back untuk baby sit budak2 kecik..yg stay, kak farrah, kak jaja(sebab aiman takmo lepaskan die..huuuu), and me..actly, i've to baby sit akmal, unfortunately, akmal g lari plak g ikut mak die sembahyang...adoi...herm, da tak tau nak buat ape, i pon makan la ayam kfc yg pn enson n pn rohana bawak tu...saye pon bg la kat sarah..die makan, smpi la abis ayam tu, bg kat sarah je...hahaha...after, everyone had finish with maghrib prayer, i stil masukkan ayam ke mulut sarah..then, her mom,kak nor, join kitorang...makan nasik, ade ayam jugak...erm, mak sarah suapkan ayam ke mulut sarah....lepas tu, saye pulak suapkan sarah ayam...erm, smpi la ayam habis...selepas itu, ramai la lagi orang2 yg join kami duduk bersimpuh + bersila atas lantai tu...okeyh, lepas je ayam habis saye pon decide la tanak bg sarah ayam da....saye g ambil tembikai..ingat kan nak makan sendiri..tub2 sarah nampak saye dengan sepinggan tembikai itu, die pon cakap "nak"..saye pon bagi la....then selepas abis sepotong tembikai yang besar(hampir 5/6 tembikai di telan sarah) tu, die cakap lagi "nak"...aku pon g la amek lagi sepotong tembikai yg besar lagi satu...kami pon makan bersama2...sambil2 kami makan tu, tetibe kak zaf menyebok nak bagi ais krim, tapi sarah tak nak..hahahaha...sian kak zaf...kami smbg makan tembikai....huhuhu...kak nor yg tadi memandang akhirnya berkata " weyh uya, ko ingat anak aku tu ape,kembung die nnti?'', begitu la bunyi nye, saye pon tak bape ingat....heheh..setelah abis, saye ingat nak makan jagung la plak, tapi saye g amik ais krim, nak bg sarah, tapi die takmo, alamak, kak zaf, die memg takmo ais krim la...so, saye abis kan sorg..hehehe...lepas abes ais krim, saye amik jagung, makan....sarah mintak, " nak", saye pon bg la sebutir...tak perasan yg saye terbagi bukan sebutir jagung, tapi sebutir jagung + satu bende keras...kak nor pon ckap, " uya, ko nak bg anak aku tercekik ke?'' hahahaha...mane ade, tak perasan la...erk....lepas abis, saye amek tembikai, skang die slice yg kecik plak..herm, sarah mintak plak...die abes kan whole timbikai yg saye amek tu...sedihnye......hahaha, sambil memakan tembikai itu, kak nor membebel.."uya, ko ingat anak aku tu mesin makan ke huh?kembung die nnti, kang malam nnti die nangis2 tido, aku panggil ko suh jage die nak?''...saye pon ketawa..hahahaha..kak zaf turut ketawa, kak yati pon same, yg berada berdekatan pon ketawa...hahahahahaha....lepas tu, kak nor pon mengadu kepada abg razi, " tengok bang ape uya buat kak anak kite.."...hahahaha...abg razi yg duduk di meja makan plus dari tadi hanye memandang ape yg kami lakukan, hanya memandang sepi aduan kak nor dan tersenyum...hahahahahaha......lepas tu, kami dah tak makan da, takut si sarah ni kembung, so, saye pon stop amek tembikai..heheheh......okeyh, habis cerita...itulah sarah, anak kedua kak nor...hahahahahahaha......hepi makan ye sarah......


p/s: kak nor, sila jgn marah, saye geram la tgk sarah yg comel itu..hahahaha.....jgn salahkan saye je...org len pun sumbat makanan dalam mulut sarah gak malam tu....huah3.....

erm.....hiburkan hati......

salam sume....ari ni kak pura (kak pura?..hahahaha...) nak cite sket pasal cite lawak...takde la lawak mane pon...nih cite bengong sebenarnye..erm, nape aku letak ni??sebab tak tau nak cite ape la...erm, sebab skang ni takde ape yg menarik untuk di cerita kan..ade event, tapi tak best mane pon...gagagagaga...so, hiburkan la hati sket ye....


ASAL USUL PERKATAAN ELEKTRIK

Orang Melayu dikatakan mengambil perkataan ELEKTRIK daripada perkataan Inggeris yang juga ELECTRIC. Tetapi yang sebenarnya, ELECTRIC itu diambil dari perkataan Melayu campur Inggeris.

Ceritanya... . Pada suatu masa dulu selepas setahun Thomas Edison mencipta lampu, saintis tidak pernah terfikir memberi nama kuasa yang menyebabkan lampu itu hidup. Jadi, entah macam mana semasa lampu mula-mula hendak diperkenalkan di Tanah Melayu, ada seorang Melayu yang bernama Kulup Kalimantang mati-mati tidak percaya pada hasil ciptaan Thomas Edison itu. Semasa demonstrasi diadakan oleh Thomas di Tanah Melayu untuk memperkenalkan lampu itu, Kulup Kalimantang pun berkata dengan kuat.

"Ele..trick aje tu... ele..trick aje... ele trick!". ( Bermaksud tipu )

Thomas Edison berfikir Kulup berkata begitu kerana mengatakan lampu menyala disebabkan oleh kuasa "ele..trick" . Jadi digunakanlah perkataan "ELE..TRICK" yang dieja ELECTRIC mengikut ejaan orang putih. Sebagai mengingati jasa Kulup Kalimantang menamakan kuasa ELECTRIC itu, maka diciptalah sejenis lampu panjang yang dinamakan lampu kalimantang.

okeyh, that's the end...camne adik2, ade rase terhibur sket tak???heheheh......

Sunday, September 7, 2008

aku memasak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

salam...hye2...
dun really noe what to write, but,
aku memasak oiii kat US...hahahaha....
ni adalah usaha2 yg di lakukan oleh kak yati n kak nor yg selalu meminta aku menolong mereka memasak.....hahahahahaha....tak penah terpikir dalam hidup, aku memasak ikan bakar...hahhahahaha...wlupun memasak benda yg simple2, tapi aku hepi, yg sebenar nye, aku ni pndi masak jugak rupenye(hidung ni da kembang....hahahahaha)...huhuhu, haaa semalam saye masak mee kari...eyh, bukan saye, saye tukang kacau je, yg sediakan bahan2 adalah kak nor...
hehehehehe...ari ni MSD Chicago nak dtg Iowa...so, ari ni aku akan men masak2 lagi...
huahuahuahuah.....ape nak masak ari ni????
saye pon tatau...hahahahaha....ade ura2 mengatakan kak nor n kak zaf n kak yati mengatakan bahawa mereka mahu membuli aku!!!!!!OH TIIIIIIIIDDDAAAAAAAAAAAAAK!!!!
hahahahahahahaha....huhuhu......

p/s: kepada sesiapa yg tidak percaye bahawa aku masak kat US ni, sila lah percaya bahawa sapura sebenar-benarnye pandai memasak....huah3....esp, farah, adib, sarah, serta kawan2 di uniten yg tak pernah melihat aku memasak di uniten...hahahahahaha...korg je selalu masak, aku tak penah...hehehehe...silalah jemput dtg, klau mahu rase my dishes....hehehh

Tuesday, September 2, 2008

Antare teka-teki yang harus di beri penampar....ni lah...

assalamualaikum.....hye sume....pura di mana!!!!!!!!!pura pon tak tau pura di mane....huargh3...
erk, tetibe je bukak post ngan teka-teki..ni haaa, i da lame smpn, cume malas nak post...ni kan, klau korg jumpe orang yg tnye korg teka-teki yg seumpama begini ataupon yg sekeluarge serta bersekutu dengannye, dengan tanpa segan dan silu, korg hayun je tangan korg, bagi penampar sket kat orang tu...huargh3.....


1) Minyak ape yang disukai oleh lelaki?
Answer: MINYAKsikan pertandingan
bolasepak Liga-M


2) Kuih ape yang bungkusnya di dalam,
isinya di luar?
Answer: Kuih salah bikin.


3) Binatang ape power Karate?
Answer: Kuda belang.cube kira brape
black belt dia ade.


4) Siape yang menemukan dompet kulit?
Answer: Yang menemukan dompet kulit
tersebut tolong pulangkan kepada saye.


5) Pintu ape yang walaupun dengan 10 org
pun tak leh nak tolak?
Answer: Pintu yang ade tulis 'TARIK'


6) Saya ade 3 kepala, 4 tangan dan 5
kaki...siapakah saya?
Answer: Pembohong...


7) Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati'?
Answer: Usus


8) Binatang ape yang seluruh anggota
tubuhnya kat kepala?
Answer: Kutu rambut


9) Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Answer: Neneknye si katak


10) Knape lelaki jarang kene penyakit
anjing gila?
Answer: Sbb lelaki ni kan 'buaya'



11) Ape beza sekretari baik ngan
sekretari kurang baik?
Answer: - Sekretari
baik..................'Selamat pagi
tuan' - Sekretari kurang
baik...........'Dah pagi ni tuan'


12) Ape persamaan Michael Jordan ngan
Michael Jackson?
Answer: Dua-dua tak kenal
korang...hehe


13) Tukang ape yang kalau dipanggil, die
menjenguk ke atas?
Answer: Tukang gali kubur


14) Nak mencari sikit punye susah, bile
dah dapat buang, ape bendanya?
Answer: Tahi hidung


15) Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Answer: Dua-dua kalau dah 'kringgg'
bole diangkat...


16) Knape pokok kelapa kat depan rumah
harus ditebang?
Answer: Mestilah kene tebang, sape nak
cabut pokok kelapa ...gile ape...


17) Gajah terbang dengan ape?
Answer: Dengan susah payah
Selamat
membaca.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, September 1, 2008

Fadhilat Solat Terawih


Di riwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a.) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadhilat (kelebihan) sembahyang sunat tarawih pada bulan Ramadan:

Malam Pertama:
Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.

Malam Ke 2:
Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang tarawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).

Malam Ke 3:
Berseru Malaikat di bawah 'Arasy' supaya kami meneruskan sembahyang tarawih terus-menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.

Malam Ke 4:
Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

Malam Ke 5:
Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.

Malam Ke 6:
Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma'mur (70 ribu malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang tarawih pada malam ini.

Malam Ke 7:
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi 'Alaihissalam menentang musuh ketatnya Fi'raun dan Hamman.

Malam Ke 8:
Allah mengurniakan pahala orang sembahyang tarawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim 'Alaihissalam.

Malam Ke 9:
Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhamad S.A.W.

Malam Ke 10:
Allah Subhanahuwata'ala mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan akhirat.


Malam Ke 11:
Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baharu dilahirkan.

Malam Ke 12:
Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).

Malam Ke 13:
Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.

Malam Ke 14:
Datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang tarawih, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.

Malam Ke 15:
Semua Malaikat yang menanggung 'Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakan supaya Allah mengampunkan.

Malam Ke 16:
Allahsubhanahuwata'ala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga.

Malam Ke 17:
Allah kurniakan orang yang bertarawih pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

Malam Ke 18:
Seru Malaikat: Hai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati).

Malam Ke 19:
Allah Subhanahuwataala tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

Malam Ke 20:
Allah kurniakan kepadanya pahala sekalian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.


Malam Ke 21:
Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.

Malam Ke 22:
Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Mahsyar).

Malam Ke 23:
Allah SWT binakan kepadanya sebuah bandar di dalam Syurga daripada nur.

Malam Ke 24:
Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang bertarawih malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud).

Malam Ke 25:
Allah Taala angkatkan daripadanya siksa kubur.

Malam Ke 26:
Allah kurniakan kepada orang bertarawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun ibadat.

Malam Ke 27:
Allah kurniakan orang bertarawih pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Siratolmustaqim seperti kilat menyambar.

Malam Ke 28:
Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 darjat di akhirat.

Malam Ke 29:
Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.

Malam Ke 30:
Allah Subhanahuwataala beri penghormatan kepada orang bertarawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman: "Hai hambaKu: Makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan di dalam syurga, dan mandilah engkau daripada air syurga yang bernama Salsabila, serta minumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad S.A.W. yang bernama 'Al-Kauthar"."


Sumber: Buku Fardhu Ain


p/s:(Sedikit info, yang ini bukan hadith sahih. Sememangnya tiada ganjaran2/kelebihan pada setiap malam seperti yg di atas. Cukuplah kita tahu bahawa Sabda Nabi saw yang bermaksud:

“Barangsiapa yang BERPUASA dengan PENUH IMAN dan BERAZAM BERSUNGGUH-SUNGGUH, Allah mengampunkan dosa-dosanya yang lalu dan barangsiapa yang BERSOLAT pada malam bulan Ramadhan dengan PENUH IMAN dan BERAZAM BERSUNGGUH-SUNGGUH, Allah mengampunkan dosa-dosanya yang lalu”

(Hadith Sahih: Riwayat Muslim, No: 760)

31 Ogos dan 1 September 2008

salam sume???
ape kaba??
bek2 je kan????
hahahahaha...erk, ari ni aku nak bgtau korg, ape la yg special ngan tarikh kat atas ni(which i think everyone has already know)...hhahahahaha..
for 31st august, it's the independence day of malaysia...wahhh...sonoknye nak sambut..but, alangkah sedeyh nye, i'm not in malaysia rite...klau ade sane, mesti best kan???smbt merdeka.....wahh, rindu nye ngan msia....makkk!!!nak balik...huhuuhuhuhu....hari merdeka, tak mungkin semua orang faham ape la penting sgt ngan hari merdeka especially young teens like me...
for me, before, i didn't realize the importance of it...yg saye tau, merdeka, bunga api(which memg menghabiskan duit negara), cuti and holiday....huhuhuhu...smpi skang pon tak bape nak sedar...
tau sejarah, cume tak tau ape kepentingan nya...cume yg paling penting sekali, yg saye rase saye memg patut ambil tahu is, negara kita merdeka dengan cara yang paling bijak sekali....what so special about MALAYSIA????everyone doubt about it....but, as a malaysian, saye rase terlampau byk keistimewaan malaysia, smpi tak boleh describe malaysia macam mane....asset kite ialah rakyat berbilang kaum yg boleh bersatu hidup dalam satu region, yg mgkn sush untuk di capai oleh beberapa negara lain...betul tak kawan2?????????
okeyh, 1 september 2008...i feel sad rite now...cz i'm away from home to sambut ramadhan same2 ngan family....mak, abah, kak ana, sume org la...hepi puase kat malaysia...uya buat pertama kali nye tak dapat berpuase dan beraya bersama2 korg....tak tau la, akan rase macam mane....kita tunggu da lihat saje lah ye...hurm......
saye harap, saye dapat lalui bulan pose di negara yg kebanyakan komuniti nye ialah bukan muslim dengan tabah....ari2 wktu lecture, mesti terliur tengok org len makan...
isk2...hahahaha.....
okeyh la...smpi sini je....

p/s: perasan tak, every new post saye, sume takde gmbr...huhuhu...actly, saye sepanjang da dua mggu sini, memg tak tgkp gmbr pon,in fact takde camera...huhuhuuh...thats why la...wlupon, saye ni suke tgkp gmbr..huhuhu...nti, klau da ade camera, saye share gmbr byk2 ngan korg sume...=)